2012-06-06

6 juni

Solen lyser, vi är lediga och har njutit av en härlig frukost. Sveriges nationaldag firar vi genom att dra på en liten roadtrip. Vi får se vart vi hamnar...
Hur firar ni idag? 
Här kommer ett recept på Sverigebakelsen för er som är sugna på att baka.



Sverigebakelse 4 st

2 ägg
2 dl strösocker
50 g  Smör
1 dl  Mjölk
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
1/2 liter jordgubbar
1/2 msk strösocker
1 msk citronsaft
1/2 burk lemoncurd, ca 150 g
2 dl  Vispgrädde

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt koka upp. Rör ner den heta mjölken i äggvispet. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda med övriga ingredienser och rör ihop med smeten. Häll smeten i en smord och bröad avlång form. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt svalna något och stjälp upp kakan.
Skär sockerkakan i 8 skivor ca 2 cm tjocka. Skär bort kanterna. Rensa och skär ca 3 dl jordgubbar i skivor. Mosa resterande jordgubbar och blanda med strösocker och citronsaft. Vispa grädden lätt. Blanda lemoncurd med 4 msk vispad grädde. 


Lägg ett lager jordgubbsfyllning på en sockerkaksskiva. Tillsätt en klick lemoncurdblandning. Lägg sedan på en skiva sockerkaka och klä hela bakelsen med ett lager vispad grädde. Dekorera med skivade jordgubbar och gärna citronmeliss.


Önskar er en härlig dag!





2 kommentarer:

ååååååååå sa...

Den såg god ut!! :)

Kul med roadtrip. Alltid ser man nåt intressant efter vägen :)

Ha en fortsatt bra nationaldag!

Kram Verra

Anonym sa...

jag och min vän gillar att äta Svergiebakelse på natinaldagen.